15 minuter gör en skillnad!

15 minuter gör en skillnad!

Har du märkt till, att allt flera kändisar har bytt ut stränga träningsprogram till motion som baserar sig på att lyssna på kroppen? Ny info om hälsomotion har fått många välja lite mjukare sätt att motionera.

Barn behöver mycket motion, och för dem är det naturligt att röra sig under dagen i form av lek. Det finns någonting i barnens sätt att motionera som man borde också ta med till vuxenåldern.  Hälsofrämjande motion, dvs. hälsomotion, är inte samma sak som konditionsträning, utan lättare och mindre krävande. För hälsan är det väldigt bra att ha dem båda som en del av livet, men man kan börja med att öka mängden av hälsomotion.

All motion som har en gynnande effekt på din välmående kallas för hälsomotion. Det kan innehålla motion i arbetet, promenader, cykelpendling till jobbet, dans och stretchning. God kondition hjälper dig att orka i vardagen.

Vi är inte alla professionella idrottare, men vi vill alla hålla oss själva i skick. Nu vet vi att det inte kräver hemskt mycket träning: positiva effekter förekommer redan med 15 minuter dagligt motion. Vuxna som motionerar 1-1,5 timme per dag får mest nytta till hälsan. Ju mångsidigare man motionerar, desto bättre mår man.

Forskning visar att motion gynnar hälsan på många olika sätt. Det är bevisat att regelbunden motionering i rimlig intensitet också har förebyggande effekter till många sjukdomar.

Vissa påverkan hälsomotion har till hälsan känner man direkt under första passet. Pulsen går upp, andningen blir effektivare, metabolismen i ben och leder ökar, muskler får mera syre och blodflöde i hjärnan ökar. Det är därför det känns som att man kan tänka klarare under promenader, och varför det är bra att hålla promenad-möten på jobbet.

Regelbunden motion förbättrar också din sömnkvalitet. Motion som kräver moderat belastning kan minska symptom från sömnsvårigheter inom bara några månader. Det är värt att prova på!