Neljä vinkkiä parempaan uneen

Neljä vinkkiä parempaan uneen

Kolme neljästä suomalaisesta on tänäänkin päihtyneenä töissä. Tai ainakin heidän työtehonsa on sama kuin promillen humalassa. Emme kansakuntana osaa nukkua tarpeeksi. Yli puolet suomalaisista työikäisistä ihmisistä tuntee olonsa väsyneeksi joka päivä. Nuoret aikuiset ovat kaikkein väsyneimpiä.

Hiljattain aivotutkija kertoi Odumin toimittajalle pysäyttävän tarinan. Tutkija tapaa työssään jatkuvasti huippujohtajia ja poliittisia päättäjiä, jotka retostelevat selviävänsä muutaman tunnin yöunilla.

– Ette usko kuinka monta kertaa mieleni on tehnyt sanoa: “Sen kyllä huomaa. Kuinka paljon laadukkaampia päätöksiä Suomessa tehtäisiin, jos sinäkin nukkuisit tarpeeksi. Toistaiseksi olen hillinnyt itseni”, tutkija sanoi.

Emme kaikki joudu johtamaan valtiota, mutta unenpuute on meille silti yhtä tuhoisaa. Kun olemme väsyneitä syömme roskaruokaa, skippaamme liikunnan ja muut turhan raskailta tuntuvat ponnistelut, kiukuttelemme perheellemme ja alamme näyttää nääntyneiltä olmeilta.

Jos kiellämme itseltämme unen olemme pahimmillamme burn outissa ja alamme lääkitä pahaa oloamme oikeilla päihteillä. Kierre on valmis.

Stressaavat asiat eivät nukkumalla katoa, mutta väsyneenä mahdollisuuksia ja ratkaisuja löytyy erittäin paljon vähemmän kuin hyvin levänneenä.

Ei ole helppoa muuttaa koko elämäntapojaan sormia napsauttamalla, mutta yritetään edes näitä:

1. Kännykkä ja muut sinivaloa silmiimme tuottavat laitteet pois jo hetkeä ennen nukahtamista. Käteen sen sijaan kirja tai lehti.

2. Kevyt liikunta tai ulkoilu (mielellään molemmat) muutama tunti ennen nukkumaanmenoa.

3. Piristävät juomat nautitaan ennen iltaa.

4. Kirjoitetaan huolet paperille hautumaan ennen nukkumaan menoa. Palataan niiden pariin vasta seuraavana aamuna.