Bastun tar hand om ditt hjärta

Bastun tar hand om ditt hjärta

Ibland är man så stressad att det känns nästan som någon skulle gripa ditt hjärta hårt. Det känns ångestfylld. De här symptomen är ofta ofarliga, men inte alltid. 20 144 människor i Finland dog av kardiovaskulära sjukdomar, och många fler hade symtomen och sjukledigt pga. problem med hjärtat. Samma problem kan hittas i nästan alla västländer. Att förebygga problem med hjärtat har väldigt stor betydelse både socialt och ekonomiskt.

Kardiolog Jari Laukkanen och hans arbetsgrupp sökte noggrant på en medicin mot hjärtproblem i sin forskning i Östra Finlands universitet. Vad kan vara läkemedlen gruppen forskade, som de tyckte skulle kunna förhindra problem med hjärtat och dödsfall relaterade med hjärtproblem?

Det har någonting att göra med heta stenar, ånga och värme.

Ja, vi pratar faktiskt om bastun. Uppföljningsforskningen som varade ungefär tjugo år visade, att dem som badar bastu 4-7 gånger per vecka hade t.o.m. 63 % lägre risk att dö av hjärtattack än dem som badar bastu bara en gång i veckan.

Orsaken till varför det är bra för hjärtat att bada bastu är inte ännu klar. Det kan vara att värmen i bastun sänker blodtrycket och understödjer flexibilitet i blodkärl. Hälsan av hjärtat och blodkärl påverkar hjärnans funktion, men det kan också vara att känslan av välmående och avslappningen som bastun ger har en betydelse.

Det räcker inte att enbart bada bastu om man vill hålla sig frisk. Det är också viktigt att motionera sig och ha en allmänt hälsosam livsstil. Det är dock bevisat, att genom att bada bastu regelbundet kan man hjälpa hjärtat att hålla sig frisk. Det är möjligt att bastun förebygger också risken till dementi, för forskningen visade att män som badar bastu 4-7 gånger per vecka har 66 % mindre riska att bli diagnoserad med dementi än dem som badar bastu en gång per vecka.

Kom ihåg att du får maximalt nytta av bastuns hälsopåverkan genom att bada minst 15 minuter per gång. Man ska inte äta en stor måltid eller dricka mycket alkohol innan bastun. Värmen i bastun ska kännas behagligt, inte för hett. Man ska dricka tillräckligt med vatten innan man badar bastu, i bastun och också efteråt, så att man inte blir uttorkad.