Beroende

Är du beroende av din mobiltelefon? Eftermiddagsbakelser? Musik från ditt favoritband? Man skämtar mycket om att vara beroende av någonting, men skadlig addiktion är oftast mera långvarig och påverkar livet mera än viljan att se på en TV-serie.

En gemensam nämnare för alla skadliga addiktioner är att de börjar styra tankar och tränger undan alla andra viktiga saker i livet. Addiktionen tar över, livet drar sig undan.

Nästan alla har erfarenhet om att vara beroende av någonting. Om vi inte själv har i något skede i livet varit beroende av spel, sex, arbete, mobiltelefonen, löpning, mat, eller någon annan aktivitet eller substans, så känner vi någon som har.

Utmanande situationer i livet, ärftliga anlag och inlärda vanor påverkar addiktionens utveckling, men också attityder och värden omkring oss har ett intryck. Om alla dina närmaste kolleger missbrukar droger blir det normaliserad och det kan kännas mera attraktivt att prova samma själv.

Det samma gäller andra addiktioner också. Om dina vänner kontrollerar sitt ätande eller motionerar så mycket att en dag utan ett träningspass eller en glassportion får omåttliga proportioner, kan en själv också börja tycka att det är helt rimligt att livet handlar mest om mat och träning.

En sak som borde ha främjat ens välmående övergår från välsignelse till en förbannelse. Addiktionen gör en hemlig älskare till en fångvaktare. Addiktionen tar över, och livet börjar snurra runt den.

Addiktion kan uppstå när man söker tillfredställelse och flyr undan sina negativa känslor. Målet i vuxenhet borde vara att man kan klara olika känslor i livet. Känslor i sig är inte farliga.

Att fly sina känslor och att söka kortvarig tillfredställelse från beroendeframkallande källor kan vara farligt på längre sikt. De farligaste beroenden kan förstöra ens hälsa, förmågan att hantera livet, och ha en negativ påverkan på människor nära en.

I många fall kommer en person över sin addiktion själv, men det är inte alltid möjligt. Om man har problem med att möta sina känslor och hantera livet, kan addiktionen också flytta från ett objekt till ett annat. Många behöver hjälp för att komma över addiktion. Experter rekommenderar att svår addiktion behandlas med terapi och stödgrupper.

Det är också viktigt att man söker nya sätt att hitta tillfredställelse. I addiktion är en källa för tillfredställelse så kraftig, att inget annat känns lika bra. När man lär sig att rikta behovet för tillfredsställelse till olika källor, blir addiktionen svagare.