Fem steg till bättre återhämtning

Fem steg till bättre återhämtning

Åtta timmars sömn garanterar inte tillräcklig vila och återhämtning i en hektisk vardag där vi måste lära oss nya saker allt snabbare och arbetet ofta är spritt över dagen. Det lönar sig att ha en proaktiv inställning till återhämtning och vila, precis som till träning och annan typ av personlig utveckling. En aktiv och medveten återhämtningsrutin utvecklar din återhämtningsförmåga och leder till mer bestående resultat.

När det gäller förändring kommer det bästa resultatet sällan genom plötsliga omvälvningar. Som flera studier har konstaterat är mikroåtgärder mer benägna att leda till bestående livsstilsförändringar än extrema och plötsliga förändringar. Det viktiga är att bygga goda vanor och rutiner. Men vad är det bästa sättet att lägga till mer återhämtning och vila i vardagen?

En bra utgångspunkt är att undvika alkohol, ohälsosam mat och negativ stress. Tänk också på en god sömnkvalitet, fysisk aktivitet och en varierad kost. För att inta ett mer proaktivt förhållningssätt till återhämtning och mentalt välbefinnande bör du fundera på följande saker:

  1. Attityd och motivation

Tillräcklig återhämtning och vila kräver att vår motivation bygger på en genuin vilja att förändras och att förstå fördelarna med det vi gör. Allt börjar från strukturer, från rötterna. Om vi inte har rötterna stadigt i marken, faller vi redan under den första stormen.

Vårt engagemang att förändras blir ytligt om vi inte tror på det och erkänner för oss själva att förändring är nödvändigt för vårt eget välbefinnande. Då återgår vi lätt till gamla vanor efter en kort rusch. För att hitta vår egen inre motivation, måste vi släppa yttre förväntningar och fokusera på vad vi själva behöver för att orka bättre. Ingen annan kan ta hand om vårt välbefinnande om vi inte själva tar ansvar först.

  1. Att ta och att välja bort ansvar

Vad innebär det egentligen att ta ansvar för sitt eget välbefinnande? Det handlar inte bara om att bära ansvar för våra egna handlingar och att godkänna konsekvenserna. Ansvar handlar också om vår attityd och hur vi förhåller oss till vår omgivning.

Vi väljer varje dag hur vi förhåller oss till exempel till morgonrusningen eller en jobbig kollega.  Hur vi hanterar de här sakerna är på vårt eget ansvar.

När vi inser att vi inte alltid kan påverka vår omgivning, kan vi befria oss från onödig oro och fokusera på det väsentliga. Det här frigör också resurser för saker som är viktiga för oss och förbättrar balansen i vardagen.

  1. En sak i taget

Vi behöver inte göra allt med en gång – och det ska vi inte heller. När vi fått för lite tid till återhämtning och sömn och i stället gör allt för att prestera, börjar vi lätt ta på oss för mycket på samma gång. Vi arbetar inte lika effektivt, vilket i sin tur ökar den mentala belastningen. Resultatet är ett ekorrhjul av otillräcklig vila, hjältelika prestationer och ineffektivitet.

Arbetet har under de senaste åren blivit mer självstyrande, och fler och fler bestämmer till stor del själva sina egna arbetsmetoder och tider. Kulturförändringen har varit så snabb att även arbetsledare står inför nya typer av utmaningar.

Att schemalägga sina uppgifter i en kalender är ett steg i rätt riktning. När vi reserverat en viss tid för våra uppgifter i kalendern, behöver vi inte hela tiden försöka komma ihåg uppgifter och tider utantill. Om vi bara försöker organisera dagens uppgifter i huvudet eller på att-göra-listor, är det lättare att de förblir ogjorda. I en kalender som delas av organisationen ser även kollegorna när vi är upptagna, vilket gör att det blir färre onödiga avbrott och att den gemensamma tiden blir lättare att koordinera.

  1. Lyssna på dig själv

Ibland måste man stanna upp eller åtminstone sakta ner. Att pressa sig själv till det yttersta är inte bra för någon. Ta en fem minuters paus under arbetsdagen och fokusera på andningen. Ta en kort promenad runt kvarteret. Lyssna på avkopplande ljud. Spring lite i trapporna.

Det bästa sättet att återhämta sig och koppla av en stund är att lyssna på sin egen kropp och själ. Att prestera och att bestraffa dig själv för att du tar en lätt promenad i skogen i stället för ett krävande gympass gör mer skada än nytta. Var barmhärtig mot dig själv och gör det som känns rätt i stunden.

  1. Be om hjälp

Om situationen redan har nått en punkt där hopplösheten och tröttheten känns för stor för att övervinna på egen hand, samla mod och be om hjälp. Tecken på utbrändhet är bland annat ständig trötthet, avsaknad av betydelsefullhet och mening i arbetet, försämrad initiativförmåga och andra stressymptom.

Ungefär en fjärdedel av befolkningen upplever utbrändhet minst en gång i livet, och ju tidigare man reagerar desto lättare blir det att göra något åt situationen. Ibland kan det räcka med att prata med en god vän för att få ordning på saker och ting och må bättre. Ibland behövs professionell hjälp.

Att frigöra sig från onödig belastning är ett steg mot bättre återhämtning och en mer bestående balans. Dessutom måste vi våga prioritera vårt mentala välbefinnande. Oavsett livssituation och bransch är tillräcklig mental och fysisk återhämtning en förutsättning för att vi ska orka och må bra på jobbet. 

Av: Johanna Varje