Fyra tips för bättre sömn

Fyra tips för bättre sömn

Tre av fyra finländare är full på jobbet även idag. Eller åtminstone är deras effektivitet på samma nivå som då man har 1 promille alkohol i blodet. Vi är ett folk som inte sover tillräckligt. Mer än hälften av finländare känner sig trött varje dag. De tröttaste av alla är unga vuxna.

En hjärnforskare berättade nyligen en tankeväckande historia till en av Odums redaktörer. I sitt arbete träffar forskaren ofta ledare på hög nivå och politiker som berättar stolt över hur de klarar sig galant med bara några timmars sömn per natt.

-Ni tror inte hur ofta jag vill bara säga: ”Det märks nog. Tänk hur mycket bättre beslut det skulle fattas i Finland, bara du skulle få tillräckligt med sömn.” Än så länge har jag lagt band på mig, berättar hon.

Inte alla av oss leder landet, men brist på sömn har sina ödesdigra följder. Då vi är trötta, väljer vi snabbmat, skippar motion samt andra saker som känns för ansträngande, blir elaka mot våra familjer och börjar se trött och sliten ut.

Genom att inte sova tillräckligt blir man i värsta fall utbränt, och försöker kanske då må bättre genom riktiga berusningsmedel, och då är man illa ute.

Saker som orsakar stress försvinner ingenstans genom att sova, men det är svårare att hitta lösningar och svar då man är trött, än efter tillräckligt med vila.

Det är inte lätt att bli av med alla sina dåliga vanor på en gång, men vi kan börja med följande tips:

1. Sätt ner telefonen och andra apparater som strålar blå ljus några stunder innan du lägger dig. Läs en bok eller en tidning i stället.
2. Lätt motion eller frisk luft (gärna båda!) några timmar före sovdags hjälper till att sova djupare.
3. Drick uppfriskande drycker under dagen, inte på kvällen.
4. Skriva ner på papper det som oroar dig. Du hinner gruva dig över dem på nytt på morgonen!