Kestävä uudenvuodenlupaus

Kestävä uudenvuodenlupaus

Kun tätä vuotta kulunut parisen viikkoa, on hyvä hetki katsoa taaksepäin vuodenvaihteeseen. Ilotulitukset ja kuohuviinipullon korkit poksahtelivat ja viimeistään tammikuun ensimmäisen päivän aamuna päätit, että tämä on muutoksen vuosi.

Suosituimpia uudenvuodenlupauksia ovat kunnon parantaminen ja liikunnan lisääminen, terveellisempi ruokavalio ja läheisten parempi huomioiminen. Hyviä tavoitteita, joilla on ihmisen elämässä ja myös työtehon kannalta hyviä seurauksia.

Millään muulla toiminnalla ei ole yhtä paljon terveyshyötyjä kuin säännöllisellä liikunnalla. Se, joka istuu pisimpään toimistolla ei ole tuottava ihminen. Hyvinvoiva ihminen on. Miten omat uutenavuotena tekemäsi lupaukset ovat lähteneet toteutumaan arjessa vuoden ensimmäisen kuudenneksen aikana?

Onnistunut uudenvuodenlupaus on sopivan kokoinen ja mahdollisimman tarkka. “Haluan hyvän elämän ja tämä vuosi tulee olemaan elämäni paras vuosi” sijaan on hyvä palastella tavoite mitattavaan muotoon pienemmiksi tavoitteiksi. Käyn kerran viikossa tunnin kävelyllä. Menen iltaisin nukkumaan kello 23. Juon ruokajuomana vettä.

Elämäntapamuutoksessa ei tarvitse tavoitella valtavaa mullistusta, kesäksi fitness-mallin vartaloa ja tipatonta loppuelämää, pienelläkin muutoksella on merkitystä. Jos ehdit jo tehdä lupauksen sokerinsyömisen ja alkoholinkäytön lopettamisesta, kahdenkymmenen kilon laihduttamisesta ja siitä, että olet koko vuoden ajan täydellinen ystävä, kumppani ja vanhempi, niin ei hätää.

Vaikka elämäntapamuutosten tavoitteet tulee helposti asetettua liian korkealle ja siksi niiden eteen työskentely takkuilee, niin takapakit ja repsahdukset eivät ole merkki epäonnistumisesta. Ne ovat merkki siitä, että tavoitteet voi muotoilla hiukan aiempaa realistisemmiksi ja mahdolliseksi saavuttaa juuri sinulle.

Terveelliset elämäntavat eivät tarkoita puritaanisuutta, sillä harvan meistä täytyy olla ihan uimapukumallikunnossa. Pala kakkua tai lasi viiniä toisinaan nautittuna eivät romuta terveellisiä elämäntapoja.

Lupausta tehdessä on hyvä keskittyä sen hyviin seurauksiin. Mieti mitä saat sen sijaan että miettisit mistä joudut ehkä luopumaan.

On tärkeää, että lupaus on omien arvojen mukainen ja itseä aidosti innostava. Ilman omaa sisäistä motivaatiota muutos ei ole pysyvä, vaan pakotettu. Elämäntapamuutoksen täytyy tuntua kivalta. Kun tavoite on arvojesi mukainen, sopivan kokoinen ja muokattavissa ja voit mitata sen edistymistä matkan varrella, niin muutos etenee. Poks sille!