Mer än bara jobb i livet

Mer än bara jobb i livet

”Jag vill ha tid att leva mitt liv!” suckade min kollega i lunchrummet, medan hon scrollade genom telefonens kalender. Jobb fyllde hennes dagar så att det kändes som allt roligt i livet hade försvunnit.

”All work and no play makes Jack a dull boy.” Redan Jack Nicholsons karaktär i en av historiens mest skrämmande skräckfilmer The Shining visste hur för mycket arbete kan påverka en människa. Bli inte som Jack, utan låt dig själv vila tillräckligt! Skriva ner fritid i kalendern redan innan du börjar fylla den med dina uppgifter!

Smartphones har blivit centrala verktyg i arbete för många. Samtidigt som de underlättar jobbet, kan de också ge en känsla av att arbetsgivaren alltid måste få tag på en. De mest belastade anställda är dem som har både höga och obestämda mål i arbetet. Det kan vara svårt att sluta tänka på jobbet.

Smarta anställda kan motiveras med hyfsade arbetstider. Om arbetsgivaren vill utnyttja de anställdas hela hjärnkapacitet, ordnar man inte sena palaver, och ingen ringer jobbrelaterade samtal sent på kvällen eller mitt i natten.

Förlängda arbetsdagar förbättrar inte resultatet varken för den anställda eller för organisationen. Om hjärnan inte får vila, slutar man komma på med nya idéer. Kreativitet kräver utrymme. Försöka komma ihåg en tid då du har jobbat alldeles för mycket.

I något skede försvann lekfullhet, och du skrattade inte lika ofta som förr. En dag kom du plötsligt ihåg ordspråket om att slå en död häst. Du drömde om en semester där den ända saken på schemat skulle vara vila. Under de värsta dagarna fantiserade du om en olycka, som skulle ta dig till sjukhuset för flera veckor. Där skulle du kunna vila medan snälla sjukskötare hämtar dig mat och byter dina lakan.

Då man känner så här, måste man ta tillbaka kontroll i livet. Om din chef inte sätter gränser på dig, måste du själv ta ledarskap över din tid. Innan du vänjer dig på att ha tomma rader i kalendern, kan du känna skuld för det.

Då kan man tänka från en annan synvinkel: då du är utvilad, är du inte bara en bättre arbetare, utan också en mycket roligare en! Vem vill inte jobba med en positiv typ som har mera än bara jobb i livet?