Muutakin kuin työtä

Muutakin kuin työtä

“Haluan enemmän elämää elämääni”, puuskahti nainen toiselle lounasravintolassa. Hän selaili puhelimensa kalenteria tuskastuneena. Päivät olivat niin täynnä työntekoa, että kaikki hauskuus tuntui kadonneen elämästä.

Työtä vain, ei huvia lain, se kismittää Jackia ain. (All work and no play makes Jack a dull boy.) Jo Jack Nicholsonin esittämä kirjailija sen tiesi yhdessä kaikkien aikojen pelottavimmassa kauhuelokuvassa. Älä anna itsellesi käydä niin kuin Hohto-elokuvan kylmäävälle Jackille, vaan anna itsellesi mahdollisuus riittävään lepoon. Kalenteroi velvollisuuksien lisäksi vapaa-aikaa.

Älypuhelimesta on tullut monelle tärkein työkalu ja se aiheuttaa paineen olla tavoitettavissa työasioissa mihin kellonaikaan tahansa. Kaikkein kuormittuneimpia ovat sellaiset työntekijät, joilla on korkeimmat ja epämääräiset tavoitteet työssään. Ajatuksia on vaikea saada irti työtehtävistä.

Fiksuja työntekijöitä motivoidaan inhimillisillä työajoilla. Työpaikoissa, joissa halutaan kaikki irti työntekijöiden aivoista ei kokouksia ei järjestetä myöhään illalla, eikä kukaan työntekijöistä lähetä toisille työviestejä iltaisin tai yöllä.

Ylipitkät työpäivät eivät paranna työntekijän eivätkä hänet työllistäneen organisaation tulosta. Jos aivot eivät saa levätä, ei uusia ideoita synny. Luovuus tarvitsee tilaa. Muistele vaikka sellaista ajanjaksoa, jossa ajoit itsesi äärirajoille liialla tekemisellä.

Jossain vaiheessa leikkisyys katosi, et enää nauranut niin usein kuin ennen. Eräänä päivänä mieleesi muistui sanonta kuolleen hevosen ruoskimisesta. Aloit haaveilla lomasta, jonka ajan voisit vain levätä. Heikoimpana hetkenä haaveilit joutuvasi tapaturman vuoksi sairaalaan, jossa saisit lojua viikkoja sängyssä, kun hellät hoitajat toisivat sinulle ruuan sänkyyn ja vaihtaisivat lakanat.

Siihen oloon ei auta kuin kurinpalautus. Jos pomosi ei aseta sinulle rajoja, on sinun oltava ajankäytön suhteen itsesi johtaja. Uudenlaista ajankäyttöä opetellessasi voit aluksi tuntea syyllisyyttä siitä, että päivässäsi on hetkiä, jolloin et tee yhtään mitään.

Toisesta näkökulmasta katsottuna levon ansiosta olet paitsi parempi työntekijä, myös paljon hauskempaa seuraa kuin uupuneena. Ja kuka nyt ei haluaisi työyhteisöön iloista tyyppiä, jonka elämään mahtuu muutakin kuin työnteko?