Pigg på jobbet

Pigg på jobbet

Har du någon gång försökt gömma en gäspning i ett möte eller drömt om en liten tupplur under ditt arbetsbord? När var senaste gången du frågade efter mera kaffe bara för att kunna hålla dig vaken?

Att vara trött under arbetsdagen känns tråkigt, men det som är mest irriterande är att det är oftast ens eget fel. Att sova tillräckligt, motionera och undvika alkohol påverkar starkt hur du orkar på jobbet. Du borde också reservera tillräckligt med tid för att återhämta dig efter jobbet genom att göra en tydlig skillnad mellan när du jobbar och när du är ledig.

Det är väl inte viktigaste i livet att vara den typen som alltid svarar på jobbmailen, vore det söndag eller mitt på natten.  Det är viktigt att ibland lämna alla jobbtankar på jobbet och återhämta sig genom att spendera tid med de nära och kära, motionera, vara ute i frisk luft och koncentrera sig på hobbyer. Man ska också komma ihåg att använda kaffe- och lunchpauser till återhämtning. Det är bra att motionera sig lätt under arbetsdagen också.

Det ända sättet att vara pigg på jobbet är inte att dricka tio burkar energidryck och två liter kaffe. Vi har listat ut fem av våra bästa tips för att kämpa eftermiddagströtthet och känna sig mera alert.

1. Drick vatten. Du behöver mellan en och en och en halv liter vatten per dag, så det är bra att ta en slurk alltid nu och då. Börja din dag med ett glas vatten och ha ett på ditt arbetsbord medan du jobbar.

2. Glöm inte frukost och lunch. Alltför många vuxna sparar tid på morgonen genom att skippa frukosten, vilket leder till obalanserat blodsocker under dagen. Också de vuxna behöver regelbundna måltider.

3. Lyssna på musik. Musiken hjälper dig koncentrera och hålla dig vaken.

4. Ha en gå-möte eller gå ut och gå under din paus. Du känner dig mera pigg och alert bara genom att gå ett varv runt kvarteren. Naturligt ljus är också bra för dig, så gå gärna ut, fast det känns bra att stretcha benen inomhus också. Det är också uppfriskande att stå upp och jobba eller växla om ditt arbetsbord.

5. Ge tid för bekymmer. Ta 15 minuter att tänka på alla bekymmer du har. Skriv upp alla ogjorda saker som stör dina tankar, och fundera på en tidtabell för när du kommer att sköta dem. Du kan också fundera på olika lösningar. Om du inte tar tid för bekymmer under dagen, funderar du på dem under natten. Då sover du inte bra.