Sauna hoitaa sydäntä

Sauna hoitaa sydäntä

Välillä stressi ja paine tuntuvat siltä, kuin joku puristaisi sydäntä kasaan. Ahdistaa. Oireet ovat usein harmittomia, mutta eivät aina. Verenkiertoelimistön sairauksiin kuoli Suomessa vuonna 2008 yhteensä 20 144 henkilöä ja oireilua sairauslomineen ja hoitoineen on paljon useammalla.

Ongelma on samankaltainen lähes kaikissa länsimaissa. Sydänperäisten ongelmien kohdalla ennaltaehkäisevän työn taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset ovat valtavat kaikilla mittareilla mitattuina.

Kardiologian erikoislääkäri Jari Laukkanen työryhmineen teki ison työn tutkiessaan Itä-Suomen yliopistossa lääkettä sydänvaivoihin. Mikä oli tämä tutkittava lääke, jolla työryhmä epäili voitavan estää sydänoireita ja sydäntautikuolemia?

Kiuas, lauteet ja lämpö liittyvät jotenkin asiaan.

Kyllä vain, vastaus on sauna. Parinkymmenen vuoden aikana tehdyssä seurantatutkimuksessa paljastui, että 4–7 kertaa viikossa saunovilla miehillä sydänperäisen äkkikuoleman riski oli jopa 63 prosenttia pienempi kuin vain kerran viikossa saunovilla.

Syytä siihen, miksi saunominen suojaa sydäntä ei vielä täysin tunneta. Saunominen saattaa kuitenkin alentaa verenpainetta ja ylläpitää verisuonten joustavuutta. Sydän- ja verisuoniterveys vaikuttaa aivojen toimintaan, mutta saunomiseen liittyvillä hyvän olon ja rentoutumisen kokemuksilla voi myös olla merkitystä.

Pelkkä sauna ei riitä pitämään ihmistä terveenä, vaan liikunnalla ja muilla terveellisillä elämäntavoilla on merkitystä. On kuitenkin selvää, että säännöllinen saunominen suojaa sydäntä. Sauna voi pienentää myös dementiaan sairastumisen riskiä, sillä tutkimuksen mukaan 4–7 kertaa viikossa saunovilla miehillä oli 66 prosenttia pienempi todennäköisyys saada dementia diagnoosi kuin kerran viikossa saunovilla.

Muista: Jotta saat saunasta kaikki terveysvaikutukset irti, pitää saunan lämmössä olla vähintään 15 minuttia. Ennen saunomista ei ole syytä syödä raskaasti, eikä nauttia isoja määriä alkoholia. Saunan lämpö tulisi pitää miellyttävänä, eikä liian kuumana. Nesteytys, eli veden juonti saunomisen yhteydessä on tärkeää.