Stressad?

Så länge det finns liv finns det stress. Man kan inte bli totalt av med det i sitt liv. Det finns också bra stress. I allmänhet klarar vi oss bra med kortvarig stress, men om stressiga situationen blir utdragen, kan det leda till total utmattning.

Då en människa är stressad, börjar kroppen avge kortisol, som ger oss extra energi så att vi kan klara av en utmanande situation. Men om stressen fortsätter för länge, börjar olika symtomen av stress dyka upp.

Långvarig stress belastar kroppen på många olika sätt. Vanliga symtomen inkluderar stressmage, huvudvärk, eksem, problem med ryggen, återkommande förkylningar, ångest, irritation, depression, problem med sömn eller minne, och minskad förmåga att fatta beslut.

I dagens samhälle blir man traditionellt uppskattad då man klarar av allt helt själv. ”Han dog med stövlarna på” säger vi som hedersbetygelse åt någon som kanske dog mitt i allt och före sin tid, men jobbade hårdare än någon annan!

För att må bra borde vi ändå acceptera att vi behöver varandra. Allt fler studier om lyckan vittnar om hur stor nytta vi får av att samarbeta med andra människor.

Det är möjligt att förebygga och bota stress genom att till exempel lära sig tidshantering. Jobb och studier får inte vara det ända man gör. Det borde vara möjligt att spendera tid med sina nära och kära, slappna av och vila. Många vuxna sover alltför lite, och stress kan göra det ännu svårare att somna.

Att dricka för mycket kaffe eller alkohol är inte bra för kroppen, medan det finns ingen tveka om att motion hjälper förebygga stress. Det är alltid bra att spendera tid utomhus. Femton minuter i naturen sänker blodtrycket och hjälper dig slappna av. Blodtrycket sänker redan genom att bara sitta i naturen, men att motionera sig i naturen hjälper att styrka immunförsvaret, som stressen kan sänka.

Det finns ett överraskande enkel men viktigt sätt att lära sig hantera stress: låta dig själv tro på att man kan kontrollera sina känslor. Hur man upplever stressen och hur bra man lär sig att leva med det har en stor roll i hur bra man orkar. Ser du mera hot än möjligheter i världen? Stresshanteringen blir lättare, om du lär dig se möjligheterna i stället.

Då livet blir för hektiskt kan vem som helst lära sig hantera stress till exempel med olika mindfullness-övningar. Det är också viktigt att inte ställa för stora krav åt sig själv. Man ska inte sprida sig för tunt.

Många belastade människor drömmer om ett jobb där man skulle inte behöva tänka på någonting, men stress kan också orsakas av ett jobb som är för enformig och tråkig. Detta kallas för underbelastning.

Positiv stress kan hjälpa en uppnå målen, men det är bra att diskutera hur man undviker överbelastning på jobbet. Hur hanterar man tiden och hur tar man hand om sig själv då det är hektiskt på jobbet? Det är bra om ett team består av människor med olika styrkan, som kan kompensera och stöda varandra så att alla klarar av sig.