Tog semestern slut för tidigt?

Tog semestern slut för tidigt?

Om du känner ångest i stället för iver då du tänker på att börja jobba igen efter semestern, har vi några tips för dig som du kan prova.

En vecka kvar av semestern, och du känner dig gråtfärdig och orolig. För många känns det inte alls bra att börja på jobbet gen. Fast du trivs på jobbet eller studerar till ditt drömyrke, kan det kännas tungt att återvända till vardagen.

Många av oss tar det lugnt under semestern: vi lägger oss sent, och vaknar sent. Kanske dricker vi mera vin än vanligt och äter mindre hälsosamt. Plötsligt ska vi dra till sängs och vakna tidigt igen. Kommer det finnas tid för livet mera?

Enligt forskning känner kvinnor sig mera ångestfyllda och melankoliska än män, då semestern börjar närma sin slut. De unga är mera ledsna över att börja jobba igen än de äldre. Ungefär hälften av människor mellan 18 och 22 år känner ångest vid slutet av semestern.

Att återvända till jobbet kan vara lättare om man fortsätter njuta av tiden med sina nära och kära medan man minskare alkoholkonsumptionen och motionerar mera.

Enligt experter kan det vara lättare att börja jobba efter semestern om man har förberett sig redan innan semestern har börjat. Att prioritera uppdrag som man måste få gjort innan semestern och lista ut de viktigaste saker man ska göra efter semestern kan vara ett bra sätt att underlätta stressen efter semestern. Det känns mera kontrollerat att börja jobba igen om man har en plan.

Före semestern kan man också fundera på saker som gör just din semester lyckat. Man hinner inte – och ska inte försöka heller – göra allt under semestern, men en lätt plan ger semestern struktur. Under semestern kan man leva precis som det känns bra för en. Om det viktigaste för dig är din familj och dina vänner, har du nu möjligheten att spendera tid tillsammans.

Följande tips kan göra det lättare att återvända till jobbet:

1. Ge din dag struktur redan före semestern tar slut: lägga dig och vakna tidigare och försöka äta mera regelbundet.
2. Försöka ta det lite lugnare under första veckan på jobbet. Boka inte de viktigaste möten, mest krävande uppdrag och hårdaste beslut för första veckan.
3. Enligt vissa forskare är det bättre för välmående att dela upp semesterveckorna under en längre period. Man är kanske utvilad efter semestern, men det tar inte många veckor innan känslan tar slut. Prova ha din semester i kortare perioder under hela året.
4. Semestern tar kanske slut, men livet fortsätter. Kom ihåg att göra roliga saker efter jobbet, njuta av naturen, dina hobbyer och tid med din familj och vänner.
5. Stöd från andra känns alltid bra. Du är inte den ända som har lite ångest. Tillsammans kan ni dela de bästa semesterminnen samt tips för att underlätta back-to-work ångesten.