Virkeänä töissä

Virkeänä töissä

Onko sinulle koskaan käynyt niin, että koitat hiukan nolona peitellä haukotuksia palaverissa ja huomaat haaveilevasi päiväunista työpöydän alla? Milloin viimeksi sanoit työkavereille: “Lisää kahvia!” tarkoittaen, että et oikeasti pysy hereillä, jos et saa kofeiinia elimistöösi ja äkkiä.

Mikä ärsyttävintä, päiväväsymys on usein itse aiheutettua. Riittävät yöunet, liikunta ja päihteiden välttäminen vaikuttavat ratkaisevasti töissä jaksamiseen. Työstä palautumiseen tulisi varata riittävästi aikaa rajaamalla työaikaa.

Harva meistä haluaa tulla muistetuksi ihmisenä, joka vastasi työsähköposteihin myös sunnuntaisin ja keskiyöllä. On tärkeää saada ajatukset välillä täysin irti töistä ja palautua läheisten ihmisten seurassa, liikkumalla, ulkoilemalla ja harrastuksissa. Palautumiseen voi varata hetkiä myös työpäivän aikana esimerkiksi lounas- ja kahvitauoilla, ja liikkumalla työpäivän aikana.

Työpäivää voi yrittää piristää monella muullakin tavalla kuin juomalla kymmenen tölkkiä energiajuomaa tai kaksi litraa kahvia. Kokosimme yhteen parhaat vinkkimme olon virkistämiseksi töissä ja avuksi taisteluun iltapäiväväsymyksen kanssa.

1.  Juo vettä. Tarvitset sitä litrasta puoleentoista joka päivä, joten vettä on hyvä hörppiä pitkin päivää. Aloita jo aamusi vedellä juomalla sitä lasillinen pian herättyäsi ja pidä vesilasi käden ulottuvilla myös työpisteessäsi.

2.  Muista aamupala ja lounas. Liian moni aikuinen säästää aamuisin aikaa jättämällä aamupalan väliin ja se kostautuu myöhemmin päivällä verensokerin heilahteluna. Aikuinenkin tarvitsee säännöllisen ruokarytmin.

3. Kuuntele musiikkia. Musiikin kuunteleminen parantaa keskittymiskykyä ja pitää sinut hereillä.

4. Pidä kävelypalaveri tai kävelytauko. Jo korttelin ympäri käveleminen virkistää mieltä ja saa kehosi heräämään. Luonnonvalo tekee hyvää, joten vaikka jaloittelu sisällä toimistossakin virkistää, on ulos meno vielä parempi vaihtoehto. Seisomapöytä ja työpisteen vaihtelu auttavat myös vireyteen töissä.

5. Aikatauluta itsellesi (tarvittaessa) huolihetki. Käytä 15 minuuttia huolehtimiseen. Kirjoita ylös kaikki ne mielessäsi pyörivät asiat, jotka odottavat ratkaisua. Voit myös tehdä aikataulun asioiden hoitamiselle ja miettiä niille erilaisia ratkaisukeinoja. Jos et tee tätä päivällä alat huolehtia yöllä ja se häiritsee nukkumista.

Teksti: Laura Rantanen